Sudoku rejtvényfüzet haladóknak

By on
In /

1250Ft
(tagi kedvezményes ár: 1000 Ft)

 

Sudoku rejtvényfüzet haladóknak

Hogyan kell megoldani egy Sudoku rejtvényt?

A Sudoku (vagy Szúdoku) elnevezés a „Szúdzsi va dokusin ni kagiru” („A számjegyek csak egyszer szerepelhetnek.”) japán kifejezésből ered, bár maga a játék nem Japánból származik. A rejtvényt ugyanis a XX. század végén, egy amerikai magazin számára készítette Howard Garns keresztrejtvénygyártó a svájci matematikus, Leonhard Euler elmélete alapján. „Number Place”, azaz „Számok behelyettesítése” néven jelent meg 1979-ben a Dell Magazines hasábjain.  A rejtvényt  1986-ban a Nikoli nevű japán feladványkészítő cég népszerűsítette. Mára igen népszerűvé vált Európában is. A Sudoku megfejtéséhez elsősorban logikus gondolkodásra van szükség, de van néhány olyan stratégia, amit követhetünk a fejtés során.

Játékszabály: Az alap sudoku egy 9×9 mezőből álló táblázat, melyben 1-től 9-ig kell elhelyezni úgy a számokat, hogy minden egyes számjegy csak egyszer szerepelhet minden sorban és oszlopban, illetve a vastag fakerettel határolt 3×3-as négyzetekben.

Előre kitöltött mezők: Ahhoz, hogy meg lehessen fejteni a sudokut, legalább 17 számjegynek előre fel kell helyezni, ugyanakkor az előre megadott számjegyek száma nem feltétlen határozza meg a rejtvény nehézségi szintjét. Nagyon sok múlik ugyanis azon, hogy a megadott számjegyek hogyan helyezkednek el a rejtvényben, illetve hány egyforma számjegy van előre megadva.

Megfejtési stratégiák: Több módon állhatunk neki a rejtvény megfejtésének,  például a következők lehetnek a stratégiák:

1.Menjünk végig számonként! Először nézzük meg, hogy hova lehetne felrakni az 1-est. Ehhez keressük meg a már előre megjelölt  (vagy ha már részben megfejtettük, akkor az általunk is felhelyezett) 1-es számjegyeket, és nézzük meg, hogy ezek alapján egyértelműen meg lehet-e határozni, hogy hova kerülhet még 1-es. Amelyiket tudjuk, rakjuk fel. Mindig 3 sort, illetve 3 oszlopot vizsgáljunk egyben! Ha már nem tudunk több 1-est felrakni, akkor menjünk tovább a 2-es számra, majd így tovább a 9-esig.

  1. Ha egy sorból, oszlopból vagy 3×3-as mezőből már csak néhány számjegy hiányzik, akkor nézzük meg, hogy melyek ezek, és próbáljuk meg felrakni a megfelelő helyre.
  2. Váltogassuk a stratégiákat: ha az egyik stratégiával nem tudunk több számjegyet feltenni, akkor térjünk át a másik stratégiára. Ezen kívül úgy is váltogathatjuk a technikákat, hogy ha az egyik módszerrel felrakunk egy számjegyet, akkor azonnal megnézzük, hogy a másik módszerrel ez alapján tudunk-e betenni.

1 készleten

Cikkszám: 310304 Kategória: